Λογοθεραπεία για νήπια: Μερικά χρήσιμα στοιχεία

Είναι το παιδί σας απρόθυμο να μιλήσει και επικοινωνεί μόνο με χειρονομίες; Νιώθετε ότι δεν είναι πολύ εκφραστικός και αρχίζει να αποσύρεται σε ένα κέλυφος; Εάν έχετε ακόμη και την πιο αόριστη υποψία ότι το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να εκφραστεί με λόγια, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική παρέμβαση.

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει ένα παιδί λογοθεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναπτυχθούν γρήγορα οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η διάνοια του παιδιού. Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που απλώς καθυστερούν να κάνουν πράγματα, επομένως μπορεί να μην υπάρχει πραγματική ανησυχία εκτός εάν κλειδαρασ αγια βαρβαρα το παιδί είναι άνω των δέκα μηνών, όταν θα πρέπει να μπορεί να λέει ολόκληρες λέξεις και όχι απλώς να φλυαρεί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς περνούν ποιοτικό χρόνο διαβάζοντάς τους ιστορίες, παίζοντας μαζί τους και μιλώντας τους είναι αυτά που θα αρχίσουν να μιλούν νωρίτερα και με ευρύτερο λεξιλόγιο. Πιστεύεται επίσης ότι ένα παιδί που εκτίθεται σε πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και του οποίου οι συνομιλίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, επιδεικνύει πνευματική υπεροχή έναντι των συνομηλίκων. Εάν υποψιάζεστε ότι το νήπιό σας μπορεί να έχει διαταραχή ομιλίας, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να μιλάει στο σπίτι, κάτι που κανονικά θα πρέπει να ρυθμίσει τα πράγματα.

Το να κάνεις ένα μικρό παιδί να κάνει αυτό που θέλεις είναι μια πολύ δύσκολη πρόταση. Αντίθετα, δοκιμάστε να κάνετε τα πράγματα που θέλει να κάνει το μικρό παιδί. Καθίστε με τα παιχνίδια του παιδιού σας και προσφερθείτε να παίξετε μαζί του. Παρατηρήστε τα παιχνίδια που τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης και χρησιμοποιήστε τα ως βραβείο. Έχετε μερικές νόστιμες λιχουδιές, τις οποίες μπορείτε να δώσετε μόλις λάβετε τη σωστή απάντηση από το παιδί σας.

Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βγάλετε λέξεις από το στόμα του παιδιού σας. Να θυμάστε ότι μπορεί να είστε σε θέση να κρατήσετε την προσοχή του παιδιού για το πολύ δέκα λεπτά, γι’ αυτό μην υπερβείτε με κανένα κόστος αυτό το όριο, καθώς αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να απεχθάνεται αυτές τις συνεδρίες «ομιλίας». Πάντα να μοντελοποιείτε τον ήχο που κάνει μια λέξη και να στρέφετε την προσοχή του παιδιού σε αυτόν. Εάν το παιδί επαναλαμβάνει τη λέξη σωστά, προσφέρετε τη λιχουδιά και κάντε ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του.

Εάν είστε νέος γονέας, να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας. Μάλιστα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλάτε στο παιδί και να παίζετε χαλαρωτική μουσική όσο είναι ακόμα στη μήτρα! Ο αντίκτυπος που έχει ένας γονέας στο μωρό είναι τεράστιος, γι’ αυτό αξιοποιήστε τον στο έπακρο και αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε στο παιδί σας. Αποφύγετε να μιλήσετε στο παιδί σας και ενθαρρύνετε κάθε προσπάθεια που κάνει το παιδί σας να επικοινωνεί με λόγια ή χειρονομίες.

Εάν οι προσπάθειές σας για λογοθεραπεία δεν είναι πολύ επιτυχημένες, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί ενδελεχή ιατρικό έλεγχο από παιδίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και ακουολόγο, για να αποκλειστούν άλλες επιπλοκές. Το παιδί σας μπορεί επίσης να επωφεληθεί με την αξιολόγηση της ομιλίας και τις θεραπευτικές συνεδρίες με έναν επαγγελματία λογοπαθολόγο.

Ο Luchito Ruiz, θεραπευτής μασάζ στο επάγγελμα, λατρεύει να γράφει για διαφορετικά θέματα. Σε αυτό το άρθρο, γράφει για τη λογοθεραπεία για νήπια. Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την αντιμετώπιση των διαταραχών λόγου στα παιδιά, επισκεφτείτε τον Παιδοθεραπευτή Λογοθεραπευτή Μελβούρνης